Pelerinaj Grecia

 

7-12 noiembrie 2023

  Pelerinaj în GRECIA, "Sfantul Nectarie Vindecatorul" 

Sfântul Nectarie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfânta Paraschevi: vindecatoare de boli de ochi, Sfântul Paisie Aghioritul, Brâul Maicii Domnului, Complexul Meteora

Plecari din Bucuresti si Ploiesti.              FORMULARUL cerere info (click aici)
0742 268568, 0724 525041, pelerinaje@email.com,
Facebook Pelerini


Grecia Meteorele
Grecia: 
Toamna Grecia este minunata, temperaturile sunt perfecte pentru plimbare si este mai putin aglomerat.
Ce vom vizita? 
METEORA: Marele Meteor, Manastirea Sfantul Stefan.
Manastirea Kato Xenia: Cinstitul Brau al Maicii Domnului, 
Insula Aeghina: Manastirea Sfantului Nectarie: participare la Sfanta Liturghie si procesiune, praznicul Sfantului Nectarie 9 noiembrie.

Manastirea Sfantului Donisie Olimp: inchinare la peste 300 de sfinti. 

Sfanta Paraschevi de pe Valea Tembi: pestera Sfintei, loc miraculos de vindecare, 

SALONIC: Biserica Sf. Dimitrie (moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir si Sfanta Anisia), Biserica Sfanta Sofia (moastele Sfantului Vasile cel Nou), 

Manastirea Sfantul Efrem Sirul: icoana Sfintei Irina si a Sfantului Porfirie Kavsokalivitul.


Ziua I : Plecare din Bucuresti si Ploiesti - Ruse - Plevna - Sofia - Salonic. Cazare in zona. 

Ziua 2 Valea Tembi la Schitul Sfanta Paraschevi: loc miraculos de vindecare, inchinare la icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi, aflate în biserica săpată în stâncă si izvorul Sfintei, vindecător de boli de ochi catre Atena. Cazare Atena. 

Sfantul Nectarie Taumaturgul, praznic pe 9 noiembrie, traversare cu ferryboat-ul.

Ziua 3 :  Insula Aeghina, participare la sarbatoare Sfantului Nectarie. revenim in Atena. 

Ziua 4  Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (ne vom inchina la 2-3 mănăstiri în funcţie de program), atelierul de pictura icoane bizantine - Zydros, unde aflam detalii despre modul cum se realizeaza icoanele. 

Meteorele sau mănăstirile suspendate între cer şi pământ reprezintă cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, după Sfântul Munte Athos.  Mănăstirea Kato Xenia - Glyfa. 

Mănăstirea Kato Xenia se află în apropierea oraşului Almiro din Grecia. Aici se afla icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia) şi un odor de mare pret, doua parti din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522.

Ziua 5  Manastirea Sfantul Efrem Sirul, Manastirea Sf Dyonissos, inchinare la moastele celor peste 300 de sfinti.

Ziua 6  Salonic - Romania

Orasul Salonic este celebru pentru obiectivele sale: Biserica Sfântul Dimitrie lzvorâtorul de Mir unde se află moaştele Sf. Dimitrie Izvorătorul de Mir si ale Sfintei Anisia, Biserica Sfanta Sofia: moastele Sfantului Vasile cel Mare. Catedrala Mitropolitană, care adăposteşte moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, aflat pe faleza, este simbol al oraşului, ridicat în sec. XV. 

Revenim in tara in functie de foralitatile vamale.


 

 Pret 400 euro/persoana (~2000lei)


Pentru informatii si inscrieri: tel. 0742-268568, 0724-525041, 

e-mail: pelerinaje@email.com

Facebook Pelerini


utilizati FORMULARUL DE INSCRIERE (click aici) 

Atentie! Carte de Identitate sau pasaport obligatorii, valabile minim 6 luni dupa intoarcerea in tara (nu se trece frontiera cu buletinul vechi). 

Servicii incluse:

- Transport cu autocarul, taxe de drum.
- 5 nopți cazare la pensiuni, hotel, funcție de locație, în camere de 2-3-4 persoane sau studio, apartamente. (supliment camera dubla aprox 10 euro/pers / noapte)
- 5 mic dejun.

Nu sunt incluse: taxa de oras, cursele ferryboat Insula Aeghina (aprox 10-15 euro), cheltuieli personale, intrarea la obiective: Meteore aprox 3 euro/manastire), alte mese decat cele specificate.


La drum cu sufletul! este ideea care ne anima in organizarea evenimentelor noastre care presupun comunicare, milostenie, recunostinta, liniste si reculegere, miscare si conectare cu natura inconjuratoare, bucurie sufleteasca. O comunitate de oameni simpli, cu inimi deschise si care au aceleasi preocupari, in centrul atentiei noastre fiind rugaciunea si recunostinta. Intalniri cu anumite teme, intaniri cu mari duhovnici sau Parinti care ne impartasesc experienta lor, participari la Praznice, Sfinte Liturghii, evenimente specifice. Evenimentele noastre nu au conotatie turistica.
Nu sunt incluse:
- Asigurarea medicala (optionala, aproximativ 30-40 lei/persoana), trebuie procurata de calator personal, nu este inclusa. Pentru a beneficia de asigurarea de stat procurati din timp cardul de asigurare gratuita de la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineti).
- orice alte cheltuieli si servicii care nu sunt mentionate in oferta ca incluse.

Important!

- Pelerinajul trebuie trebuie achitat integral înaintea plecării. Tariful este stabilit pentru un număr minim de 45 persoane. Pentru un grup mai mic, tariful poate fi majorat cu 20%. Cazarea se face la pensiune/hotel in zona Salonic /Paralia Katerini / si/sau Kalampaka (functie de disponibilitate, locul de cazare se poate modifica). In aceste locatii camerele pot fi de 2-3-4 persoane (camere / studiouri, apartamente). Distributia camerelor se face functie de componenta grupului in mod echitabil. Pentru cazare in camera dubla se achita un supliment de aprox 10 euro/pers / noapte).
-Trecerea granitei presupune detinerea unui document tip Carte de identitate sau Pasaport valabil minim 6 luni. Buletinele de identitate vechi nu sunt acceptate la vama. 
Atentie: Copiii sub 18 ani nu ies din tara decat in anumite conditii: pasaport sau Carte de identitate, documente legale privind tutela, incredintare din partea parintilor, cazier etc (va rugam sa va informati pe http://www.politiadefrontiera.ro
(În cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi o persoana pe teritoriul statului respectiv, sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu, clientul işi asumă responsabilitatea).
- Firma este exonerata de situatiile sociale sau naturale care duc la neindeplinirea partiala/totala a programului.

- Nu raspundem de eventuale refuzuri ale autoritatilor de a primi in tara anumite persoane. In astfel de cazuri persoanele respective se vor intoarce, pe cheltuiala proprie, inapoi la statia de imbarcare, fara rambursare.


Prezenta oferta constituie parte din contract.

Studiati cu atentie toate Conditiile de inscriere si participare.

PROCEDURA DE INSCRIERE:  

**) Locurile se ocupa in ordinea platii, iar plata se face in principal in contul firmei NUMAI dupa ce ati trimis acordul dvs privind prevederile contractului sau contractul semnat. 

**) Imediat ce ati achitat veti primi locul in autocar. Daca achitati fara sa studiati contractul se considera ca sunteti de acord cu prevederile acestuia.
**) Cu 2-3 zile inante de plecare se va confirma inca o data locul si ora plecarii.
**) locul de debarcare este fixat si va fi acelasi cu locul imbarcarii, fara exceptii.






Observatii si conditii de participare:


ATENTIE: In pelerinaj NU se fumeaza la manastiri si in apropierea celorlalti pelerini! Pelerinul pleaca de acasa pentru rugaciune si multumire catre Bunul Dumnezeu, nu cauta confortul, incearca sa ajute pe cei din jur, inarmat cu rabdare si bunacuviinta, nu deranjeaza pe cei din jur, ci le acorda respectul cuvenit. Evenimentul nu are conotatie turistica.
1. Pretul nu include: vizitarea obiectivelor de pe traseu.
2. Masa se va asigura individual, fiind in sarcina pelerinilor sa isi asigure mancare la pachetel si/sau sa se aprovizioneze cand autocarul opreste. Exista locatii specifice pentru masa si /sau pentru procurarea celor necesare în proximitatea cazarii. Va rugam sa solicitati informatii la inscriere.
3. Cazarea se face in conditiile oferite, camere/studiouri de 2-3-4 persoane, repartizate functie de componenta grupului. In cazul in care se solicita confort sporit la cazare, numai unde este posibil, este necesara rezervare si se plateste diferenta de confort. In functie de disponibilitate, locul de cazare se poate modifica. Va rugam sa solicitati informatii despre locul de cazare. Inscrierile au inceput la data publicarii ofertei.
4. Locurile in autocar se ocupa NUMAI in ordinea platii (minim avans 50%. Restul de 50% se achita cu minim o luna inaintea plecarii pentru pastrarea locului). Ne rezervam dreptul de a ne alege clientii. Oferta se poate modifica in orice moment, fara preaviz. Va rugam sa studiati programele cu atentie pentru a fi informat exact despre conditiile de participare.
5. Nu se admit retrageri si nu se returneaza banii incepand cu patru saptamani inaintea plecarii (fara exceptie, clientul trebuie sa gaseasca inlocuitor pe cheltuiala sa pentru a nu pierde banii). Traseul poate suferi modificari in functie de starea drumurilor, conditiile meteo etc. Obiectivele se viziteaza numai daca sunt deschise publicului in perioada respective.
6. Preturile sunt valabile pentru grup de minim 45 persoane. Daca grupul este mai mic de 45 persoane, prețul se poate majora cu maxim 20%. In cazul in care majorarea depaseste 20%, pelerinul poate solicita rambursarea sau poate opta pentru un alt pelerinaj. 
7. Evenimentele noastrr cuprind foarte multe obiective pentru a fi cat mai utile pelerinului pentru a atinge scopul propus: rugăciunea, întâlnirea în rugăciune cu Sfinții Ioan Rusul, Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfanta Paraskevi, Sfantul Cuvios David, Sfantul Efrem Sirul, cunoașterea vieții acestora. 
In functie de evenimente intalnite pe traseu: conditii meteo, starea drumurilor, prelungirea Sfintelor slujbe, sarbatori si evenimente speciale, ce nu pot fi prevazute, este posibila depasirea orei 24 la intoarcerea acasa.
8. In cazul neprezentarii pelerinului la locul de imbarcare la data si la ora stabilita, indiferent de motiv, acesta va pierde dreptul de a participa si nu i se va rambursa suma achitata.
9. Locul debarcarii este acelasi cu locul de imbarcare, in fiecare oras, fara exceptie.
Pe parcursul anului pot apare si alte oferte sau modificari ale programului. Vizitati site-ul nostru pentru detalii:

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul


"Doamne si Stapanul vietii mele, Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie; iar Duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, slugii Tale. Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin!"


Izvorul si Biserica Sfintei Mucenite Paraschevi


Valea Tembi (Tempi) este un defileu de 10 km lungime, croit de-alungul râului Pinios, înainte de vărsarea acestuia în Marea Egee. Reprezentând principala cale de acces dinspre ţărmul Mării Egee spre Câmpia Thessaliei, valea Tembi a constituit de-a lungul vremii traseul obişnuit pentru invaziile atacatorilor.
Cunoscută în timpul dominaţiei bizantine ca Lykostomo (Gura Lupului) şi numită de turci Bogaz (Trecătoarea), valea Tembi este presărată cu ruine de castele şi fortificaţii datând din perioada romană şi până în evul mediu. Acestea marchează punctele cheie pe care grecii au încercat să le apere în 1941, în timpul invaziei trupelor germane.
Străjuită de stâncărişuri, cu ţancuri de roci carbonatice, şisturi şi gnaise, de până la 500 m înălţime, şi binecuvântată cu păduri de copaci seculari şi o vegetaţie luxuriantă, valea adăposteşte Biserica Agiei Paraskevi, loc în care pelerinii şi turiştii, în special cei cu probleme de vedere, în drumul lor spre Meteora, se opresc să se închine.
Pelerinaj GreciaRâul Pinios în valea Tembi
"Legenda spune că în valea Tembi s-a purificat îndrăgostitul Apollo, după ce a ucis fiorosul şarpe Pyton, iar Nimfa Dafne, „distrusă“ în dragoste de acelaşi înaripat (şi răzbunător) Eros, ce-i înfipsese în inimă lui Apollo iubirea pentru Nimfă, s-a transformat în laur (dafin). De atunci valea e plină de dafini şi de alţi arbuşti plăcut mirositori, precum iasomia şi terebintul." 
Pe malul drept al râului Pinios se află un templu închinat lui Apollo, unde erau încoronaţi cu lauri câştigătorii jocurilor pytiene.
Drumul spre Biserica Agia Paraskevi începe la Izvorul lui Dafne, de lângă Lykostomo - cel mai îngust punct al defileului, continuă printr-un bazar cu obiecte de artizanat şi icoane ale Agiei Paraschevi, şi trece peste podul ce traversează cursul râului Pinios.
Biserica Agia Paraskevi este un lăcaş mic, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor. În spatele grotei îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume. Aici se află şi icoana Sfintei (Agiei) Paraskevi, la care credincioşii vin să se închine.
Intrarea în schitul Agiei Paraskevi
Apa izvorului Agiei Paraskevi este captată şi curge într-un bazin special amenajat, unde pelerinii şi turiştii stau la coadă pentru a-şi umple sticlele de plastic special aduse de acasă. Apa cu puteri miraculoase urmează să fie folosită peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili.
Izvorul Agiei Paraskevi
Paraskevi a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind originară din Italia. Tânăra născută într-o zi de vineri (de unde şi numele Paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credinţei creştine, citind cărţi şi participând la rugăciuni, în biserică. După moartea părinţilor şi-a împărţit averea săracilor, s-a călugărit şi a început să predice, reuşind să întoarcă mulţi eleni la credinţa în Dumnezeu. Minunându-se de frumuseţea şi priceperea ei, împăratul a încercat s-o determine să se lepede de credinţa creştină. Evident, Paraskevi a refuzat şi de aici au început chinurile şi suferinţele ulterioare, ce aveau s-o transforme în muceniţă. Astfel, se spune că i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; că a fost aruncată într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, că l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauză acesta a şi orbit. Lovit în lumina ochilor, împăratul a strigat: „Miluieşte-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, şi dă-mi mie lumina ochilor mei; că atunci voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduieşti tu“.
Sfânta a spus o rugăciune şi îndată împăratul Antonin a văzut şi împreună cu toţi din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi. Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăţi şi sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci şi a mărturisit că este creştină. Pentru credinţa ei nestrămutată, s-au mai încercat şi alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintită în nici un fel de la dreapta credinţă. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfânta (Agia) Paraskevi, sărbătorită în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea mai populară dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României, cu hramul pe 14 octombrie.


Moaștele Sf. Mc. Paraschevi, considerată și protectoare a nevăzătorilor, se află în prezent, la biserica din Valea Tembi, unde pelerinii, în special cei cu probleme de vedere, în drumul lor spre Marea Meteoră, se pot închina în pace și în speranță.  


Complexul Meteora


Meteora (greacă Μετέωρα, ad literam „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” - etimologic referitor la „meteorit”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.
Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. Meteora este inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO.
Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formațiune de stânci a luat naștere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu și nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separația geologică a masivilor muntoși ai Olimpului și ai Ossei, apele lacului au găsit ieșire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre și stânci uriașe compacte cu înălțimi de până la 400 metri.
În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae).
Istoric
Din secolul al XI-lea până în secolul al XIX-lea
Primii călugări veniți să locuiască la Meteora în secolul al XI-lea trăiau în peșteri ca pustnici.
Primele mănăstiri datează din secolul al XIV-lea, fiind construite pentru a scăpa de turci și albanezi.
Sf. Atanasie din Meteora, expulzat din Republica monastică Muntele Athos, a fondat Mănăstirea Marele Meteor cu mai mulți adepți, urmat de alte comunități care au ocupat stâncile (până la 24 la apogeu, în secolul al XV-lea).
Din secolul al XVII-lea, o serie de mănăstiri au fost abandonate treptat. Unele au fost distruse sau deteriorate în timpul războaielor, mai ales la începutul secolului al XIX-lea, de către oștile lui Ali Pașa.


Epoca modernă
În jurul anului 1920 au fost construite în stâncă scările actuale care permit un acces ușor.
În timpul celui de-al doilea război mondial locul a fost ocupat de trupele germane.
Doar șase mănăstiri sunt încă funcționale în prezent, unele fiind reocupate după o perioadă de abandon:

  • Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae).
  • Agios Stefanos (Sfântul Ștefan).
  • Aghia Triada (Sfânta Treime)
  • Marele Meteor, sau Mănăstirea Schimbării la față. Aceasta este prima ca mărime și vechime, fiind ocupată în permanență de la începuturile sale.
  • Roussanou
  • Varlaam


  Atentie:  

Copiii minori (sub 18 ani) pot iesi din tara daca sunt insotiti de ambii parinti (cu pasaport individual sau carte de  identitate). Cand merg insotiti numai de un parinte, acesta are declaratie notariala de la celalalt parinte cu acordul acestuia, sau are hotarare de divort definitiva in care i-a fost incredintat minorul, sau certificat de deces. In situatia in care nu calatoreste cu parintii, ci insotit de un alt adult, acesta trebuie sa posede in afara de declaratie sau procura notariala data de ambii parinti si cazier judiciar. Toate informatiile privind conditiile de calatorie sunt disponibile pe site-ul www.politiadefrontiera.ro